De laatste blog van het jaar!

Huh? Maar het is toch pas halverwege november? Dat klopt! Toch is het de laatste blog van dit jaar, want ik ga iets heel tofs doen. Iets wat (voor een deel) buiten mijn comfortzone ligt, iets nieuws, en daarover gaat dan ook deze blog!
 

Neuroplasticiteit

Ons brein is neuroplastisch en dat betekent dat het brein zich een leven lang kan ontwikkelen. Oftewel: jij kunt jezelf een leven lang ontwikkelen. Neuroplasticiteit houdt in dat het brein continu nieuwe hersencellen (neuronen) en verbindingen daartussen kan aanmaken. Elke dag sterven miljoenen hersencellen af en maak je ook weer nieuwe hersencellen aan. Hiermee wordt ook de data in die neurale netwerken vervangen. Dit gebeurt onder invloed van ervaringen en opgedane kennis. De informatie en ervaringen die we in de eerste 8 jaar van ons leven opdoen, beïnvloeden en vormen ons sterk. Deze informatie beklijft het meeste. Toch kun je jouw hele leven lang reeds aangelegde hersenverbindingen veranderen. Doordat elke hersencel kan afsterven en kan worden vervangen door nieuwe cellen, kun je jezelf op elk gebied ontwikkelen, mits je jezelf blootstelt aan nieuwe ervaringen en informatie. Hoe tof is dat?!
 

Uit je comfortzone

Alleen onder invloed van nieuwe ervaringen of inzichten zul je nieuwe data opslaan in je neurale netwerken en hiermee oude hersencellen en netwerken vervangen. Stel jezelf dus bloot aan nieuwe ervaringen en kom uit je comfortzone! Persoonlijke groei is een proces van het herprogrammeren van je brein. Misschien ervaar je weerstand als je iets doet wat buiten jouw comfortzone is. Maar dat is juist goed: in weerstand zit groei. Het is niet voor niks buiten je comfortzone: je doet iets wat nieuw is voor jou, waar je nog geen breinverbindingen op hebt aangemaakt en dat kost dus energie. Het brein wil zo min mogelijk energie verspillen en wil eerst weten wat voor beloning daar tegenover staat. Zoek het dan ook vaker op en ontdek dat het steeds makkelijker gaat. Ga in je eentje op reis, leer een nieuwe taal of leer een instrument te bespelen.
 

Pieterpad op de bonnefooi

Wat ik ga doen om uit mijn comfortzone te komen? Het hele Pieterpad achter elkaar lopen en dat op de bonnefooi! In mijn systeem zijn namelijk plannen, willen weten waar ik aan toe ben en het gevoel controle te willen hebben stevig verankerd. Ik heb eerder een paar etappes gelopen en vooraf had ik precies vastgelegd waar ik zou slapen en wist ik ook al waar ik wilde eten. Ik was me al langer bewust van deze programmering en besloot dat ik dit wilde loslaten. Dat ik wil openstaan voor het onbekende en het onverwachte, vanuit het vertrouwen dat het altijd wel goed komt. Dat lukt me al op een aantal gebieden, maar dit wil ik nog verder ontwikkelen.

Dus op naar nieuwe ervaringen, nieuwe breinverbindingen en uiteindelijk een nieuwe mindset!

See you soon!

line
image